top of page

Hoe belast je nou eigenlijk een jonge hond?

Foto van schrijver: Pascalle van GiezenPascalle van Giezen

Laten we beginnen met het feit dat iedereen weet dat je een jonge hond niet te zwaar moet belasten. Laat ik daarbij vertellen dat je een jonge hond nog langer minder zwaar moet belasten dan je al dacht. Dan heb ik het bijv. over galopperen, stoeien en achter ballen aangaan. Er zijn gelukkig ook zeker dingen die je absoluut wel kunt, misschien wel moet doen met een jonge hond. Hierover meer in deze blog.


Wanneer je je puppy met 8 weken gaat halen, is de statiek van de pup al duidelijk te beoordelen. Zoals de pup nu ‘staat’, zal de statiek op latere leeftijd ook zijn. Een pup van 8 weken is echt nog een baby, wat betekent dat hij nog volop moet groeien en ontwikkelen. Dit gebeurt o.a. door de groeischijven in de botten. Deze groeischijven zorgen dat de botten groeien en de hond dus groter wordt. Groeischijven zijn erg kwetsbaar en kunnen makkelijk beschadigen door langdurige overbelasting, één piekbelasting of simpelweg wild stoeien. Beschadigingen aan of het te vroeg sluiten van de groeischijf kan ervoor zorgen dat botten en gewrichten niet goed ontwikkelen met allerlei problemen tot gevolg. Het skelet met de gewrichten van de hond is pas volledig belastbaar als alle groeischijven zijn gesloten en de hond dus is uitgegroeid. Echter om de hond als geheel volledig belastbaar te maken, moet ook zijn spiermassa en stabiliteit op orde zijn. Hoe groter de hond of het ras, hoe relatief sneller de hond groeit, wat het risico op coördinatieproblemen in de achterhand en een instabiliteit in de romp vergroot.


Je pup wordt langzaam een slungel. Lange poten, slordig loopje of eigenlijk gewoon een uit verhouding gegroeide hond. Dit is een fase waarin het hondenlijf erg kwetsbaar is. De botten komen op lengte maar de spieren kunnen dit qua kracht en conditie niet bijhouden. Hierdoor treedt overbelasting van gewrichten erg snel op. Honden ontwikkelen snel artrose. Bij mensen is dit bijna altijd een degeneratief proces. Bij honden ontstaat dit veelal door ‘overprikkeling’ of irritatie in het gewricht o.a. door te veel belasting. Indien je in deze opgroei fase teveel van de hond vraagt, heeft hij dus geen tijd om kracht, coördinatie en stabiliteit op te bouwen, waardoor de gewrichten te zwaar zullen worden belast met een vergrote kans op vroegtijdige artrose tot gevolg. Je zou niet de eerste zijn die een 5 of 6 jarige hond met artrose in het lijf heeft… Een ander voorbeeld is HD. We weten allemaal dat dit een erfelijke factor heeft, maar ook te veel belasting kan het proces van HD stimuleren en bevorderen. Bij ons mensen zit de kop goed in de kom. Bij een hond ligt het heupgewricht iets meer ‘opzij’ in het lichaam. Wanneer je hond jong is moet de kom nog goed gevormd worden. Veel rennen, springen, stoeien, maar ook traplopen, kan de kom van de heup door de krachten en klappen vervormen en ‘langgerekt’ maken i.p.v. een mooi kommetje, met HD tot gevolg.


Wat moet ik dus niet doen en wat dus wel?

Zoals al duidelijk is, is te veel belasten op jonge leeftijd slecht, maar te weinig bewegen is ook zeker niet goed. Een goede balans in de belasting/belastbaarheid is belangrijk. Er zijn ook zeker zaken waar je mee uit moet kijken tot de groeischijven gesloten zijn en de spiermassa op orde is. Laat je pup of jonge hond niet wild of met grote sterke honden spelen. Beukend rennen, veel draaien, springen en gek doen is eigenlijk een no go. Natuurlijk mogen honden even spelen, maar beperk dit tot een paar minuten en alleen met honden van gelijke grote/zwaarte. Na een speelsessie is verplichte rust nodig. Indien een pup een zware speelsessie heeft gehad, wandel dan wat minder die dag. Dan zwemmen… favoriet bij veel honden EN indien sterk genoeg een super goede training. Echter wanneer een hond een instabiele slungel is, geeft dit een enorme belasting op met name de lage rug door alle (draai) krachten die daar vanuit het lijf en door het water op komen te staan. Zwemmen dient rustig en met beleid te worden opgebouwd, het liefst pas na een leeftijd van 8 maanden. Betreft wandelen is het slim om regelmatig, rustig opbouwend en met voldoende rust tussendoor te wandelen. Wandel indien mogelijk ook kort op diverse ondergronden zoals gras of het mulle zand. Bouw hier rustig mee op, want ook jezelf stabiliseren op mul zand is heel anders dan op de harde straat. Wandel voldoende op harde ondergrond om de pezen in het lijf sterk te maken, zodat zij later langduriger trekkrachten van instabiele ondergronden aan kunnen. Een van de beste dingen die je kunt doen is al op jonge leeftijd te starten met coördinatie en balans training om het lijf zo sterk mogelijk te maken en door de (snelle) groei heen te helpen. Daarnaast zorgt het voor een goede start in diverse sporten zoals Agility of IGP. Vanaf 8 maanden kun je beginnen met rustig fietsen. Het is van belang dat de hond draaft en dat het fietsen heel rustig wordt opgebouwd. Springen boven elleboog hoogte en waeve training bij Agility kan het beste worden vermeden tot ongeveer 14 maanden. Deze oefeningen zijn veel te belastend voor de elleboog en wervelkolom en vergroot het risico op vroegtijdige artrose of spondylose.


Kortom, wat nu? Het antwoord is eigenlijk heel simpel;

1.      Let goed op signalen van vermoeidheid! Stijfheid bij opstaan of lopen, niet willen lopen, snel gaan liggen of trilpootjes zijn duidelijke signalen dat je teveel van je hond vraagt.

2.      Start op jonge leeftijd met balans, coördinatie en stabiliteit training. Hier heb je het hele honden leven plezier van.

3.      Laat je eventueel begeleiden door geschikte trainers/therapeuten. Kijk goed waar je naartoe gaat. Zoek iemand uit die goed geschoold is en trainingen aan past op jouw hond/situatie.

4.      Vermijd piekbelasting, langdurige overbelasting of veel snelle rare bewegingen.

5.      Oh! En een hele belangrijke: houd je hond ten alle tijden slank. Liever te slank dan te vol 😉

93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


PRAKTIJK GEGEVENS

Bij u aan huis!

praxisdierfysiotherapie@gmail.com

Tel: +31613754962

KVK nummer: 95781382

De praktijk is aangesloten bij het NVFD

Afspraken kunnen in overleg worden gemaakt op de volgende dagen/tijden:

ma - vrij: 8 - 20

zaterdag: 8 - 12

zondag: gesloten

  • Instagram
  • Linkedin

CONTACT

© 2024 Praxis Dierfysiotherapie. Powered and secured by Wix

bottom of page